erb
Koně - hřebci, testace, prodej
Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > XVI. Jihočeská přehlídka plemenných koní

XVI. Jihočeská přehlídka plemenných koní



Jako již tradičně se první březnovou sobotu sešli v Zemském hřebčinci v Písku chovatelé a příznivci koní. Letos se díky krásnému jarnímu počasí přišlo podívat i spoustu píseckých a návštěvnost byla tedy vskutku veliká. Zimní pauza každoročně diváky natěší, proto je třeba je nezklamat a zvolit opravdu různorodý program, aby si všichni přišli na své.

Chovatelé měli možnost se seznámit s novými plemennými hřebci, kteří budou působit v roce 2015 na místní inseminační stanici i v přirozené plemenitbě.

Skupina, která působí v inseminaci čerstvým spermatem je vždy nejsledovanější. Zde je pro nadcházející sezónu posilou 2049 Go – On T.S.(Corlensky G x Air Jordan), mladý plemeník plemene holandský teplokrevník, který v loňském roce absolvoval v Písku 70-denní test. Hřebec je v moderním typu sportovního koně s výbornou mechanikou pohybu a skokovým stylem.

Plemeníka 1942 Warness ZH není třeba představovat nikomu, kdo během loňského roku navštívil seriál závodů KMK. Tento charismatický černý hnědák na sebe poutá pozornost nejen svým vzhledem, ale i mimořádnou silou a provedením skoku. Pro loňskou sezónu se stal vicešampionem čtyřletých hřebců a valachů a v roce 2015 bude nadále sportovně testován. Pro jeho výjimečné kvality ho ZH Písek na začátku roku zakoupil – odtud nově přízvisko ZH a SCHČT ho zařadil mezi své preferované hřebce.

Velkou příležitostí pro chovatele je i legenda českých kolbišť, skvělý sportovec a překrásný kůň 1001 Cassini’s Son-T. Kůň, který zvítězil v několika velkých cenách v rámci ČSP a třikrát v žebříčku nejlepších skokových koní ČJF.

Dále byl předveden 1558 Galandro ZH, ten má již v místní testační odchovně i své první potomstvo. Sám v loňském roce dosáhl výkonnosti ST**. Působí v plemenné knize českého teplokrevníka a od roku 2014 nově i v PK slovenského teplokrevníka chovaného v České republice. Za zmínku stojí i to, že získal Pohár odborníků v soutěži Nejkrásnější kůň ČR 2014.

Následovala kolekce chladnokrevných hřebců, nejprve belgici: 2942 Almar, 1437 Maral a 963 Alda. Ze skupiny noriků a slezských noriků zaujal zejména 1837 Neugot z Borčic chovatele pana Koutného z Prachatic.

Letos byla velice početná kategorie plemeníků soukromých majitelů. Kromě teplokrevníků s bohatou sportovní kariérou (911 Leonardo, 2765 Cassilius, či 2015 Tarzan), byli letos předvedeni i hřebci plemene appaloosa (TT Watani King) welsh part- bred (1222 Lucky) nebo pinto/Tinker 1736 Andy my Angel.

Protože skokové ukázky bývají pro chovatele nejzajímavější, byly letos do programu zařazeny hned tři – nejprve mladí, kde se ke 2049 Go-On T.S. připojil ještě 2050 Gulden ZH. Ten bude působit v přirozené plemenitbě a stejně, jako první jmenovaný se bude účastnit seriálu KMK. Program pokračoval vystoupením pana Mariana Rodena a jeho Timida, horsemana Mildy Simandla, jehož věhlas již dávno přesáhl rámec jihočeského kraje a úspěšné drezurní jezdkyně Petry Miki Civišové a starokladrubského hřebce Sacramoso Xantosa  XLVI-82. První část zakončila čtverylka zaměstnanců ZH Písek.

Následovala skoková ukázka číslo dvě – účastníci loňského finále KMK čtyřletých 1942 Warness ZH a 1946 Cocain. Oba naprosto bezpečně potvrdili své kvality a byli odměněni zaslouženým potleskem.

Tradiční je vystoupení v dámském sedle, letos byla skvělou volbou slečna Pavla Placáková a její Florida (chovatel a majitel pan Maroušek) byly pro diváky pastvou pro oči. Neméně úspěšní byli i minihorse ze skokového centra minikoní Przechwozd. Jejich skoková ukázka POMÁDA bylo dynamické a veselé vystoupení doprovázené skvělým skokovým stylem minikoníků. To vše pod vedením trenérky paní Hejhalové.

Ani na krásu a ovladatelnost chladnokrevných koní se nesmí v programu zapomenout. 12429 Almar a 1437 Maral v páře a 1061 Brynet v samotě předvedli, že by byl velká škoda, kdyby tito pracanti z našich lesů pomalu vymizeli.

Třetí skoková ukázka byla na nejvyšším stupni obtížnosti a zúčastnili se jí 1558 Galandro ZH a Sacipont JV. Oba plemeníci předvedli, že mají v nadcházející sezóně co předvést a diváci opět nešetřili potleskem.

Poslední vystoupení zajistil oddíl jízdní policie Praha, který sice trošku „začoudil“ halu a tím naštval všechny přítomné fotografy, ale zase ukázal, že český teplokrevník je opravdu kůň všestranných kvalit.

Následného Oblastního kvalifikačního kola soutěže ve skoku ve volnosti čtyřletých klisen ČT (soutěž je přístupná i pro hřebce a valachy), se zúčastnilo 5 klisen a 1 valach. Vítězkou se stala 13/722 April Z (o: Aristo Z, m: 19/324 Alda po Aldan) z chovu a v majetku Blanky Křenkové (hodnocení: 110 cm – 9,5; 9,5; 9, 120 cm – 9; 9; 9, 130 cm – 8,5; 8,5; 8,5). Druhé místo obsadila 19/750 Rebeka (o: Heartbreak ZH, m: Ramara po Kojak) chovatele a majitele Ing. Ivana Žlábka (hodnocení: 110 cm – 8; 8,5; 8, 120 cm – 8,5; 9; 8,5, 130 cm – 9; 9; 8,5). Třetí místo patřilo klisně 14/920 Wanda (o: Carpalo, m: Vinie po Carlos DZ) z chovu a v majetku Jiřího Václavíka (hodnocení: 110 cm – 7,5; 7,5; 8, 120 cm – 8; 8; 8, 130 cm – 7; 7; 7,5). Čtvrté místo obsadil jediný soutěžící valach 14/921 Shadow (o: Cry For Me, m: Vivian po Newton, valach) z chovu a v majetku Jiřího Václavíka.

Nezbývá, než poděkovat za profesionální přístup všech vystupujících a těšit se na další akce v překrásném areálu Zemského hřebčince v Písku.

http://www.zemskyhrebcinecpisek.cz/galerie?id=4&action=detail