erb
Koně - hřebci, testace, prodej
Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Nováček v ZH Písek a velká příležitost pro chovatele v sezóně 2016

Nováček v ZH Písek a velká příležitost pro chovatele v sezóně 2016



Tento mladý hřebec patří k sekci NWR v holandské PK pro velšská plemena pony, kob a WPBr. 
Jedná se o speciální skupinu WPBr, kde kromě velšské krve (sekce A a B) mohou mít zvířata v původu už pouze anglického nebo arabského plnokrevníka. 
2115 Zaval má 48,14% registrované velšské krve, zbytek tvoří plnokrevná anglická nebo arabská krev. 
2115 Zaval představuje prototyp moderního jezdeckého ponyho. Jeho KVH je 147 cm. Disponuje vynikající mechanikou pohybu. Jeho původ ho předurčuje pro sportovní kariéru.

Jeho otec - Orchard Wildeman (2008, KVH 147 cm) byl v roce 2014 exportován do USA, kde velmi úspěšně soutěží na drezurním obdélníku. V Holandsku byl v roce 2011 oceněn jako hřebec s nejlepším pohybem v klusu. Wildeman je oboustranně prochován na nejlepší rodinu tohoto hřebčína - Orchard Perestrojka. Otcem Perestrojky je Vita Novas Golden Boris - dvojnásobný šampion NWR a producent špičkových drezurních a skokových pony a také pravý bratr slavného hřebce Vita Novas Hanassie (1983, KVH 145 cm). Orchard Wildeman je pokračovatelem této vynikající sportovní linie. Vita Novas Hanassie po sobě zanechal potomstvo, jež se uplatnilo na mezinárodních drezurních i skokových kolbištích v soutěžích pony. Jeho potomci po něm dědili korektní exteriér, vznosné chody i úžasnou skokovou potenci. Vita Novas Hanassie je považován za historicky jednoho z nejúspěšnějších jezdeckých poníků Evropy, sám soutěžil na mezinárodní úrovni v drezuře a na národní úrovni ve skákání.
Matka Zavala - klisna Groeze’s Mirna - byla nejlepší tříletou klisnou NWR roku 2009 a šampionkou NWR klisen z roku 2010. Pochází ze spojení De Goede Ree Now or Never x Wengelo’s Frauke. Oba její rodiče nesou krev hřebce Vita Novas Golden Boris a u jejího otce ve 3. generaci navíc nacházíme i samotného Vita Novas Hanassie.
Hřebec 2115 Zaval v. h. Enkershof je vhodný typ hřebce pro sjednocení roztříštěného typu u ČSP i WPBr, a vzhledem k vynikajícímu původu lze očekávat, že bude i dobrým producentem malých sportovních koní.
2115 Zaval bude v letošním roce připravován na zkoušky pro plemennou knihu ČSP a v roce 2016 bude k dispozici chovatelům v ZH Písek ve formě dávek čerstvého i mraženého spermatu.